Halı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

05-08-2019 13:45
Halı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Hangi Değerlendirme Kriterleri Kullanılmalı?

 

Halı satın alırken, eviniz için eşya temininden fazlasını yapmış olursunuz, zira halı, ortamın karakteri ve sahip olduğu atmosfer üzerinde şekillendirici etki gösterir.

Bu kadar baskın özellik göstermelerinin yanı sıra, sık değiştirilebilecek bir eşya olmaması da, halı seçiminde azami ölçüde dikkati gerekli kılıyor. Peki, Halı Seçimi Nasıl Yapılmalı? Satın alma aşamasında hangi kriterler göz önünde tutulmalı?

Bu konuda üç önemli değerlendirme kriterinden bahsedilebilir: estetik, kalite ve sağlık. Salon ve oturma odasında estetik kriteri çoğu kullanıcı için daha büyük önem taşırken, çocuk odalarında sağlık kriterini her şeyin önünde tutmalısınız.

 

Mekânın Dekorasyon Tarzı

 

Değerlendirme ölçütlerinden olan estetik, halının konumlanacağı mekâna hâkim dekorasyon tarzıyla yakından ilişkili. Genel dekorasyonda nasıl bir stil kullandığınız, ne tür bir halı tasarımını seçmeniz gerektiğini büyük ölçüde belirleyecektir.

Farklı pek çok dekorasyon stili mevcut olsa da, konuyu anlaşılır kılmak için iki ana gruptan bahsedilebilir; modern dekorasyonlar ve klasik dekorasyonlar.

Modern dekorasyonlar, sadelik odağında şekillenir. Bu tip stiller için desensiz halı modelleri ya da sade desene sahip modeller seçilebilir. Geometrik desenler, pastel renkler, beyaz ve tonları, bu tür dekorasyon stilleri için oldukça kullanışlıdır.

Klasik tarzlarda ise gösteriş ön planda. Bunlar için geleneksel motiflere sahip halılar tercih edilebilir. Ayrıntılı desenlere sahip ve canlı renklerdeki halı modelleri, klasik stillerin ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

 

Halı Kalitesi

 

Elbette, tek konu estetik değil. Satın aldığınız halının uzun süre sorunsuzca kullanıma izin vermesi için kalite açısından da beklentileri karşılaması gerek.

Uygun üretim teknikleri ve kaliteli materyallerle üretilen halılara yönelin. Dayanıklılık, özellikle adımlanma trafiğinin yoğun olduğu zeminlerde konumlanacak halılar için son derece önemli.

Elyafların ilmek sıklığı ne kadar fazlaysa, halının yoğunluğu o oranda yüksektir. Bu, aşınmaya karşı yüksek direnç anlamına geliyor. Dolayısıyla, metrekareye düşen hav ağırlığının fazla olması, dayanıklılığı arttırır.

 

Sağlıklı ve Hijyenik Kullanım

 

Halı Seçimi Nasıl Yapılmalı sorusu, sağlık kriterinin değerlendirilmesini de gerektirmekte. Özellikle ev akarlarına karşı alerjisi olanlar ve çocuklar söz konusuyken, halı mutlaka sağlık ve hijyen açılarından değerlendirilmeli.

Toz tutmayan, anti bakteriyel ve anti alerjik halılar, sağlık konusunda ciddi sorunlar meydana getirmeyecektir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.